Muskuso jautis - aprašymas, buveinė, gyvenimo būdas

Muskuso jautį arba, kaip dar vadinamą muskuso eru, išskirtinai išskyrė atskiras vienetas dėl savo unikalių savybių. Jie turi ilgus plaukus ir švelnus avių ir bulių rago uodegą. Jie priklauso paukščių šeimai, kurioje jie sudaro 2 porūšius: pirmasis pasirinko Kanados šiaurę, o antrasis pasirinko Grenlandiją ir Kanados salas. Abiejų porūšių atstovai, be to, pagrindiniai regionai, taip pat gyvena nedaug Švedijoje, Norvegijoje ir Sibire. Tuo pačiu metu jos kaimynas, šiauriniai elniai, gyvena beveik tose pačiose platumose kaip muskuso jautis.

Mokslo grupėse vis dar kyla ginčų, susijusių su šių gyvūnų padėties sisteminimu, tačiau daugelio mokslininkų nuomone, jie turėtų būti priskiriami ožkų šeimos nariams, o prieš XIX a. Pradžią jie buvo priskirti kitam paukščiui - galvijai. Labiausiai tikėtina, kad ši painiava atsiranda dėl to, kad jauni veršeliai veršeliai vadinami veršeliais, o ne ėriukais, o patelių patelės taip pat vadinamos veršiavimu, o ne ėda.

Buveinė ir specifinės savybės

Šiuolaikiniai mokslininkai mano, kad muskuso jaučiai yra vienintelės šios genties atstovai. Be to, mokslininkai mano, kad jų protėviai, gyvenantys Miocene, gyveno centrinėje Azijos žemyno dalyje, ypač Himalajų kalnuose. Maždaug prieš 3,5 mln. Metų jų protėviai migravo į Azijos šiaurę. Ilinojaus, dėl ledynų, jie galėjo plisti į Amerikos žemyną ir į dabartinę Grenlandiją. Gyvuliai gyvuliai gerokai sumažėjo prieš 130 tūkst. Metų - dėl aštraus atšilimo. Šis laikotarpis buvo sėkmingai perkeltas į jaučius ir elnius.

Muskuso jaučiai, neseniai gyvenę Arktyje, beveik visiškai išnyko iš Eurazijos teritorijos. Nuo Aliaskos teritorijos šios rūšys išnyko XIX a., Bet vėl buvo įvestos XX a. Pirmoje pusėje. Šiandien Aliaskoje gyvena apie 800 šios rūšies gyvūnų, o jų gyventojai toliau auga. Rusijos Federacijoje šios rūšys gyveno Wrangel saloje ir Taimyro pusiasalyje. Teritorijos, kuriose šie gyvūnai gyvena mūsų šalyje, yra saugomi ir saugomi atitinkamais teisės aktais. Šiandien bendras gyventojų skaičius siekia iki 25 tūkst.

Gyvūnų išvaizdą formavo gyvenimo pobūdis ir jų aplinka. Taigi, siekiant sumažinti kūno šilumos nuostolius ir užkirsti kelią šalčiui, nėra išsikišusių karkaso dalių. Be to, jų kūnai yra padengti ilga ir stora ruda arba juoda vilna. Beje, spalva yra svarbi, kad sugautų saulės šilumos trupinius (tačiau taip pat yra baltų gyvūnų, labai retai). Iš muskuso jaučių vilnos išsikiša tik kanopos, lūpos, nosis ir ragai. Prieš vasaros laikotarpį gyvūnai išnyks, o jų plaukai tampa trumpesni, tačiau žiemą jis auga atgal ir atsiranda minkštas apatinis sluoksnis. Muskuso jaučių vilna yra labai vertinama, o baltos muskuso vilnos vilna yra ypač vertinama.

Gyvūnai yra gana dideli (iki 130 cm aukščio ir daugiau), sveriantys vidutiniškai 280 kg, tačiau yra ir daug didesnių egzempliorių (iki 700 kg). Moterys paprastai yra mažesnės nei vyrai. Apskritai gyvūno gyvenamoji vieta gali būti nustatoma pagal ūgį ir svorį: šie vidurkiai šiems gyvūnams skiriasi nuo regiono. Ragai yra abiejų lyčių lygyje, tačiau tik vyrai gali pasigirti ilgais (70-75 cm) ragais. Nedelsiant už kaklo yra maža kupra. Priekinės kojos yra trumpesnės ir raumeningesnės. Tikėdamasis, kad gyvūnas persikels ant uolų paviršių ir sniego plutos, jos kanopos yra gana didelės. Tuo pačiu metu priekinės yra platesnės už galines - patogiau kasti savo maistą plačiais kanopais.

Gyvūno galva yra galinga ir šiek tiek ilgesnė už likusį skerdeną. Be ragų, ant jo yra akių (tamsiai rudos) ir mažos (apie 6 cm) ausys. Uodega yra maža (apie 15 cm). Kvapas ir regėjimas - puikus, galintis matyti tamsoje. Ir priešai, ir draugai, be akių, išsiskiria kvapu.

Didžiausi egzemplioriai randami Grenlandijos vakaruose, o mažiausias - šiaurėje. Muskuso jautis nėra panašus į jaką ar bisoną, pavyzdžiui, ne tik išorėje, bet ir jų diploidinis chromosomų rinkinys: muskuso jautis turi 48 porų chromosomų, o bisonas ir jakas turi po 60 porų.

Pavadinimas yra muskusas, muskuso jautis, įsigytas dėl to, kad jos liaukos sukuria ypatingą paslaptį, kuri turi ryškų kvapą.

Muskuso jautis ir jo charakteris


Muskų jaučiai gyvena grupėse, kurių skaičius žiemą ir vasarą skiriasi: iki 20, atitinkamai, žiemą ir iki 20 vasarą. Tuo pačiu metu kiekviena gyvūnų grupė neužtikrina buveinės teritorijos, tačiau perkeliant ją naudojasi tais pačiais maršrutais, kurie yra pažymėti. Gyvūnų grupėse stebima daugiau suaugusių gyvūnų, palyginti su jaunais gyvūnais, o žiemą tai gali būti išreikšta tuo, kad suaugusieji gyvūnai gali išstumti jaunus gyvūnus iš turtingesnių maisto produktų. Kaip jau minėta, muskuso jaučių grupės juda tam tikrais maršrutais, o žiemą ir vasarą šių maršrutų kryptys skiriasi. Taigi, žiemą jie nori judėti pietų kryptimi, o vasarą jie ieško maisto, juda išilgai upių krantų. Tai labai atsparūs gyvūnai, galintys ilgą laiką važiuoti iki 40 km / h greičiu, jei jie yra pavojingi. Tačiau dėl savo dydžio jos yra lėtos ir neskubios. Ir jei nėra jokio poreikio, jie nedaro ilgų perėjimų.

Frozai jų buveinėse kartais nukrenta žemiau 60 laipsnių Celsijaus žemiau nulio. Šį šaltį lengviau užtepti ilgais, storais plaukais ir storu apatiniu sluoksniu, taip pat po oda.

Priešai

Natūralūs priešai muskų jaučių buveinėse yra lokiai (grizziniai ir poliniai) ir poliariniai vilkai, tačiau muskuso jaučiai nėra lengvi gyvūnai ir, užpuolus, pvz. Užpuolant, muskuso jaučiai leidžia viską, ką gamta jiems suteikė gynybai ir gynybai (kanopos ir ragai). Šis gynybos metodas neveikia, kai užpuolikas yra žmogus, turintis ginklą, tada asmuo, kuris naudoja šį gyvūnų apsaugos metodą, gali sunaikinti visus bandos gyvūnus.

Kai kyla pavojus, muskuso jaučiai šnipinėja, šnipo ir riaumoja, o veršeliai verčia.

Per praėjusį šimtmetį gyvulių gyvuliai smarkiai sumažėjo, tačiau dėl medžiotojų taisyklių laikymosi ir kovos su brakonieriavimu gyvuliai palaipsniui auga.

Galia


Be apsaugos funkcijų, lyderio užduotis taip pat apima ganyklų paiešką. Žiemą gyvūnai perkeliami mažiau, o tai, pirma, padeda sumažinti kalorijų kiekį ir, antra, prisideda prie maisto virškinimo. Muskų jaučių buveinėse nėra daug įvairių augalų maisto produktų, todėl jų mityba yra gana prasta. Atsižvelgiant į tai, kad Arkties vasara yra trumpa, muskuso jaučiai neturi laiko kaupti pakankamai riebalų, jie turi būti patenkinti sausais augalais, kuriuos jie išgauna iš sniego. Tačiau tai tikrai pavyko: muskuso jautis gali suvokti ir gauti maisto iš pusės metro gylio. Žiemos laikotarpiui į jų mitybą pridedama samanų ir kerpių, o jei jie pasisekė, pridedami nykštukų tundros augalai. Žiemą gyvūnai bando pasilikti kalnų šlaituose, kur vėjas pučia sniegą, suteikdamas nemokamą prieigą prie maisto.

Vasarą mitybą praturtina nuosėdos ir lapai. Be to, vasarą muskuso jaučiai ieško druskos, kad papildytų mitybą reikalingais makro ir mikroelementais.

Dauginimasis ir ilgaamžiškumas

Šių gyvūnų poravimosi laikotarpis prasideda vasaros pabaigoje ir trunka porą mėnesių. Moterys ir nepilnamečiai sudaro grupes, kurių vyrai pradeda kovoti dueliais. Tokių kovų nugalėtojai sudaro savo haremą, kuriam agresyvus savininkas netgi neleidžia artimiesiems.

Nėščiosios grupės moterys tampa nėščios, nėra vyrų agresijos pėdsakų, bet palikuonių nėštumo laikotarpiu vyrų haremo atstovai tampa agresyvūs. Palikuonių nėštumo laikotarpis trunka nuo aštuonių iki devynių mėnesių, po kurio pasirodo vienas (rečiau du) veršeliai, sveriantys nuo septynių iki dešimties kilogramų. Mažiau nei valandą vėliau naujagimiai jau gali stovėti ant kojų, o po savaitės veršeliai susiburia į grupes, kad galėtų bendrauti. Per ateinančius šešis jų gyvenimo mėnesius veršys maitina motinos pieną, o per šį laikotarpį jis gauna iki 100 kg svorio. Pirmieji 2 metai, kai vaikas ir motina yra neatskiriami. Laikoma, kad suaugęs veršelis yra trejų metų amžiaus, tačiau moterys yra pasirengusios padengti ir gimdyti antrus jų gyvenimo metus. Muskuso jaučiai gyvena nelaisvėje iki 25 metų amžiaus, o natūraliomis sąlygomis šis skaičius yra 12–14 metų, nors yra atvejų, kai pavieniai vyrai gyvena 20 metų.

Ekonominė vertė

Be jau minėtos muskuso jaučių rudos ir baltos vilnos, taip pat vertingas jų paltas, vadinamas giviotu. Vieno gyvūno lydimo metu galite gauti iki 2 kilogramų paltai. Iš nelaisvėje gyvenančių gyvūnų giviotai šukuojami, o laukinių augalų, surinktų iš augmenijos, buveinėse. Gyvūnų mėsa yra kaip jautiena, o riebalai primena aviena. Tačiau mėsos ir riebalų kvapas yra gana ryškus.

Vaizdo įrašas: muskuso jautis (Ovibos moschatus)