Miško anga - aprašymas, buveinė, gyvenimo būdas

Miško lūšis yra mažas graužikas iš pelekų apatinės šeimos. Dėl mažo kūno dydžio ir spalvos jie atrodo kaip pelės. Jie yra svarbi maisto grandinės dalis, nes jie yra įtraukti į daugelio plėšriųjų gyvūnų mitybą.

Bendras išvaizdos aprašymas

Загрузка...

Miško vole yra apvalus 8-10 cm ilgio kūnas, kurio uodegos ilgis yra 3-6 cm, akys ir ausinės yra mažos ir paslėptos tarp storos vilnos. Ant nugaros esančios odos spalva yra rūdi, o pilvas yra spalvotas. Šaltuoju metų laiku gyvūnai užaugo storu rudos vilnos sluoksniu. Dauguma pelekų rūšių neturi molinių šaknų, bet jų miškai turi.

Panašiai kaip ir kiti graužikai, jautrūs ūsai (vibrisai) auga ant plaktų snukio, kurie padeda jiems suvokti aplinkos pokyčius ir orientuotis erdvėje. Karvės yra tvirtos ir turi 4 pirštus. Vėžių uodega padengta trumpais plaukais, todėl ji atrodo plona, ​​palyginti su kūnu.

Gyvenimo būdas ir mityba

Miško pelekai gyvena didžiulėje Šiaurės Amerikos ir Eurazijos teritorijoje. Kaip rodo pavadinimas, gyvenvietės gyvūnai mėgsta miškus, kurie yra ir lapuočiai, ir spygliuočiai. Voles gyvena gana skirtingomis klimato sąlygomis, atsirandančiomis tarp miško tundros ir kalnų 3000 m aukštyje.

Didžiąją laiko dalį jis praleidžia lauke, ieškodamas maisto. Šie graužikai turi aiškiai nustatytą darbo ir poilsio sistemą. Iš viso vole yra 8 veiklos etapai, kurių kiekvienas trunka 60 minučių. Per šį laiką, Vole suranda kažką valgomojo, ir tada tenka tuo pačiu metu.

Išsklaidoje, kai sunkiausia nustatyti, atrenkama miško vole. Ji greitai pakyla ir važiuoja, ir menkiausiu pavojuje, gyvūnas paslepia artimiausią krūmą.

Nepaisant aktyvaus gyvenimo būdo, pelekai yra atsargūs ir labai slaptai elgiasi esant didesniems gyvūnams. Jie daro savo namus miškuose, kurie iškasti miško grindyse ar samanose. Jie taip pat yra apsaugoti krūmais ir medžių šaknimis. Voles išmoko lipti į lagaminus ir žemas šakas. Kai kurie žmonės net gyvena tuščiose tuščiavidurėse ir paukščių lizdose.

Nepaisant gebėjimo kasti skyles, volos tai daro nenoromis, dažnai pirmenybę teikia esamoms skylėms ir angoms žemėje. Nuo gyvenamųjų skylučių netoli griovių buvo pastatyti keli nuolatiniai maršrutai į maitinimo vietas. Žiemą šie maršrutai virsta tuneliais po sniego sluoksniu. Norėdami išpjauti sniegą, vole leidžia greitai judėti su savo kojomis ir galvomis iš vienos pusės į kitą.

Mitybos pagrindas yra augalų maistas. Skirtingai nuo daugelio kitų graužikų, jie nevalgo vabzdžių. Vasarą, be žolės ir kerpių, ganyklos valgo grybus ir uogas. Sunkiomis žiemos sąlygomis gyvūnai papildo savo mitybą krūmų ir jaunų medžių žieve. Žiemą jie gamina didžiules sėklų atsargas, kurių svoris gali siekti pusę kilogramo vienam gyvūnui.

Mėgstamiausias gėlių delikatesas yra įvairių žolinių augalų sėklų, taip pat girnelių sėklos. Jei gyvūnas neuždarė riešutų, tada jis patikimai iškirpsta ir prisimena lobio vietą. Vole gali grįžti atgal ir paimti kairiąją gilynę.

Aktyvus atgaminimas

Gyvūnai nori gyventi vienatvėje, sujungti poromis per šalto oro ir poravimosi laikotarpį. Nėštumo ir reprodukcijos laikotarpiu moterys agresyviai elgiasi su savo artimaisiais, kurie pateko į jos teritoriją.

Miško pelekai turi daug natūralių priešų, kurie seniai sunaikintų šią rūšį, jei ne dėl unikalių graužikų gebėjimo veisti. Per metus moterys gimsta keturis kartus, tuo metu gamindamos iki 40 jaunuolių. Nėštumas trunka tik 20 dienų. Cubs atrodo akli ir be plaukų, jų svoris yra tik 1-10 g. 12 dieną jie atidaro akis, o po dviejų dienų pirmą kartą palieka skylę. Iki pirmojo gyvenimo mėnesio pabaigos miško sklypai yra pasirengę vadovauti savarankiškam gyvenimui ir dalyvauti veisime.

Nepaisant tokio atgaminimo rodiklio, pelekai nepavyko įveikti miškų dėl vienos paprastos priežasties: jų gyvenimo trukmė yra pusantrų metų. Laboratorinėmis sąlygomis šis rodiklis yra šiek tiek didesnis, nes laukiniai augalai pražūtingai žūsta dėl plėšrūnų. Tačiau tai nepaneigia fakto, kad jų organizmas turi didelį senėjimo tempą, o per pusantrų metų miško potvyniai eina per pagrindinius gyvenimo etapus.

Formos išsaugojimas

Dėl aktyvios reprodukcijos ir gebėjimo prisitaikyti prie aplinkos sąlygų, pelekai yra daug rūšių ir nėra išnykimo riba. Didžiausias gyvūnų skaičius Europoje pasiekia lapuočių miškus.

Žmonės nenaudoja gyslų įvairioms šakoms. Tačiau daugelis šių gyvūnų grobio, nes jie sugadina maistą sandėliuose ir sugadina auginamus augalus. Be to, miško pelekai yra daugelio pavojingų ligų, įskaitant erkinį encefalitą ir hemoraginę karštinę, nešiotojai.

Captivity

Miško taukai pritraukia daugybę žmonių, todėl nenuostabu, kad šie gyvūnai dažnai laikomi namuose kaip augintiniai. Voles toleruoja vidaus turinį ir nerodo agresijos žmonių atžvilgiu. Gyvūnai lengvai apsirengę, o netrukus jie gali būti lyginami ir netgi pasodinti ant delno. Tačiau turi būti užtikrinta, kad lizdas nesitrauktų. Jis gali prasiskverbti į sunkiai pasiekiamą atotrūkį, ir jį bus labai sunku grįžti.

Miško erkių maitinimui namuose galite naudoti įvairias sėklas ir grūdus, riešutus. Nors graužikai natūraliai nevalgo mėsos, jis neperduos keleto virtų vištienos gabalų. Dantų volos auga visą gyvenimą, ir jos turi sumalti. Todėl svarbu užtikrinti, kad gyvūno mityba būtų pakankamai kieta.

Vaizdo įrašas: miško vole (Clethrionomys)

Загрузка...

Populiarios Kategorijos

Загрузка...