Bleak Goose - aprašymas, buveinė, įdomūs faktai

Barnas žąsis yra gražus ančių šeimos paukštis, kuris yra gana retas Raudonojoje knygoje išvardytas rūšis. Dažnai neįmanoma susitikti atvirose mūsų šalies erdvėse. Nepaisant to, šiandien kyla klausimas, kad šios rūšys neįtrauktos į „rečiausių“ paukščių grupę žemėje. Taip yra dėl pastaraisiais metais smarkiai padidėjusių baltųjų žąsų populiacijos.

Dažniausias migruojančių vandens paukščių tipas pietinėse šalyse (Italijoje, Ispanijoje). Barnų žąsys turi unikalią išvaizdą, kuri iš tikrųjų pritraukia ne tik medžiotojus, bet ir specialistus, dalyvaujančius paukščių tyrime.

Įdomūs faktai apie paukštį

Baltoji žąsų žąsų atėjimai atėjo pas mus iš tolimų istorijos gelmių ir pilnas savybių ir gana įdomių faktų. Įdomiausi iš jų yra tiksliai susiję su paukščio ir žmogaus santykiais. Pavyzdžiui, XVI amžiuje daugelis tikėjo, kad šis unikalus ančių šeimos paukštis natūraliai nepopelno savo giminaičių. Barnakų žąsų veisimo procesas ilgą laiką buvo daugelio paslaptis. Mažiau išsilavinę gyventojai dažniau manė, kad bendras paukštis iš medžio, patekusio į jūrą ar vandenyną, pasirodė įprastu mitu. Tai yra, ilgą laiką buvo manoma, kad ši parama atsiranda dėl natūralių žaliavų transformavimo į gyvą būtybę. Jūros vanduo stebuklingai pavertė medį į nuostabius mažus paukščius, turinčius būdingą baltą kaukę ant galvos.

Baltųjų žąsų žąsys taip pat paminėtas istorinėse keltų kronikose. Kazarkas buvo laikomas vandenynų ir jūrų dovana, kuri ilgą laiką subrendo gelmėse, esančiose giliuose Atlanto vandenų vandenyse. Atsižvelgiant į tai, kad paukščio kilmės paslaptis nebuvo tiksliai išaiškinta, buvo galima naudoti barnacle žąsų mėsą net per griežtą griežtą bažnyčios laikymąsi. Tačiau laikui bėgant tai draudė bažnyčios vyskupijos meistrai.

Formos ypatybės

Ne taip seniai pagrindinė tokių rūšių kaip baltajuostė žąsų lizdų vieta buvo kalnuota vietovė, kuri iš tikrųjų lėmė ilgus ginčus dėl jo kilmės pobūdžio. Tačiau pastaraisiais metais šios rūšies atstovai radikaliai pakeitė jų reprodukcijos strategiją, kuri buvo gana galingas impulsas žymiai padidinti baltųjų juodųjų žąsų skaičių ir rūšies migracijos ypatumus.

Tokie pokyčiai reiškia, kad ši antis, o ne kalnų ir uolų reljefas savo lizdams pradėjo rinktis stepių lygumus, jūros pakrantę, taip pat miesto nuolydžius. Tai padėjo paukščiui ne tik prisitaikyti prie naujų šiuolaikinio pasaulio sąlygų, bet ir ženkliai pakeitė „mitybą“. Dažnai baltųjų žąsų žąsų galima rasti gana dideliuose Europos miestuose, o taip pat, kaip ir miesto aikštėse esančius balandžius, elgetauti praeiviams, rodančius jų susidomėjimą ir gerą valią žmonių atžvilgiu.

Iki šiol tokio tipo antis, kaip baltos spalvos žąsys, nurodo penkias pagrindines populiacijas:

  1. Šiaurės Europa, Arktis (daugiau nei šimtas tūkstančių asmenų). Žiemojimo vieta - JK.
  2. Grenlandija (apie 40 tūkst. Asmenų). Žiemojimo vieta - Škotija.
  3. Svalbardo salos (iki 25 tūkst. Asmenų). Žiemojimo vieta - Šiaurės Anglija, Norvegija.
  4. Šiaurės Rusija (apie 100 tūkst. Asmenų). Žiemojimo vieta - Olandija, Vakarų Vokietija.
  5. Nauja žemė (šiek tiek daugiau nei 10 tūkst.). Žiemojimo vieta - Nyderlandai, Kanada.

Paukščio išvaizda

Baltųjų žąsų išvaizda yra pati originaliausia tarp daugelio ančių šeimos rūšių. Paukštis turi visiškai juodą kūną ir baltą galvą. Ant sparnų yra nedideli rudos spalvos ženklai. Paukščių paukštis yra papuoštas sniego balta prijuostė. Nors šis paukštis priklauso ančių šeimai, tačiau jos dydis yra gana kuklus: kūno ilgis retai viršija 75 cm. Paukščių svoris yra iki 3 kg.

Originali suknelės žąsų suknelė šiek tiek primena vienuolyno aprangą. Be to, spalvų, pvz., Baltos ir juodos spalvos, derinys ančių šeimos atstovams nėra tipiškas. Gamtoje yra tik viena paukščių rūšis, kuri atrodo panaši į barnakų antis - tai yra Kanados parama. Tačiau šio paukščio ypatybė yra priešingoje spalvų išdėstyme - šios rūšies individai turi visiškai baltą kūną ir juodą kaukę ant galvos.

Maitinimo funkcijos

Barn Goose yra žolėžiniai paukščiai, o dažniausiai jų mityba yra medžių lapai, augalų stiebai ir šviežia žolė. Ypatingas delikatesas šiam antims yra sūris, samanos, arktinis gluosnis, šliaužiantis dobilas. Jis išskiria žąsas ne tik sausumoje, bet ir rezervuaruose: dumbliai, mažieji vabzdžiai, vėžiagyviai, moliuskai.

Šaltojo sezono metu šis paukščių tipas maţiau pasižymi maistu, todėl jie dažnai užsiima reidais ūkiuose, o jų pagrindinis tikslas yra daržovės ir grūdai.

Šio paukščio ypatumas yra tas, kad jis gali būti laikomas nelaisvėje. Tokiu atveju sėklą maitina kukurūzai, žolė, daržovės ir švieži žalumynai. Sprendžiant, ar jūsų namuose yra toks paukštis, reikėtų nepamiršti, kad šios rūšies atstovai yra visiškai netinkami namuose. Todėl, norint auginti sveikus baltų žąsų palikuonis namuose, reikia pasirūpinti, kad paukščiai kasdien ir pakankamai ilgai vaikštų.

Veislinės rūšys

Baltojo žąsų žąsys paprastai grįžta į savo lizdą vėlyvą pavasarį, o antys iš karto sujungiamos į mažas kolonijas, kurių skaičius gali siekti 70–80 porų. Paltų žąsys nemėgsta mėšlungio, todėl atstumas tarp paukščių lizdų lizdų aikštelėje yra gana didelis - nuo 10 iki 50 m.

Vyrų ančių elgesys poravimosi metu nusipelno ypatingo dėmesio. Balsas tampa garsesnis ir garsesnis, pats paukštis sukasi neįsivaizduojamuose judėjimuose, kurie turėtų pritraukti samochkos dėmesį. Paprastai toks poravimosi šokis atliekamas vyrų Barnacle Goose tik vieną kartą per visą gyvenimą, nes jis išlieka ištikimas pasirinktam kompanionui iki jo dienų pabaigos.

Jei norite surengti būsimą lizdą, žąsys dažniausiai žemės paviršiuje pasirenka nedidelę natūralią pilką. Tokios fosos dugnas yra išklotas sausomis šakelėmis, augmenija, samanomis ir žemyn. Kiaušinių klojimo metu lizdą su moterimi saugo kiti paukščiai, kurie pavojaus atveju praneša savo draugei garsiai verkdami. Vidutinis kiaušinių kiekis, kurį padengia griovelis, pasiekia 6-8 gabalus, kiekvienas paukštis juos inkubuoja atskirai. Po viščiukų atsiradimo jų tėvai dažnai perkelia savo palikuonis į tankias augalijas. Pirmieji jaunų baltų žąsų žąsų bandymai stovėti ant sparno paprastai būna artimesni dviem mėnesiams.

Captivity

Bleak Goose - tai ančių šeimos paukščiai, kurie gali būti laikomi namuose. Paprastai veisimo sezonas nelaisvėje - nuo kovo iki birželio pabaigos. Tačiau dažnai apvaisintų kiaušinių skaičius yra mažesnis už natūralias sąlygas. Tai paaiškinama paukščių psichologine būkle, kuri tokiu būdu reaguoja, nors ir gana patogiai, bet vis dar įkalinama.

Kad paukštis galėtų prisitaikyti prie gyvenimo sąlygų ūkyje, jo savininkai turėtų atkurti apytikslias Barnacle žąsų gyvenimo sąlygas, kurios yra susijusios su jo lizdais ir visiško maitinimo galimybėmis. Ypač svarbus yra pilnas ir tinkamas maitinimas jauniems žmonėms, o tai reiškia nuolatinį šviežių žalumynų prieinamumą.

Svarbu atsižvelgti į tai, kad nelaisvė palieka savo ženklą paukščių imuninei sistemai, paprastai daugiau kaip trečdalis naujų jauniklių jauniklių negyvena brandos. Paukščių sparnų užkabinimą turėtų atlikti specialistai, nes netinkamai nukirpę sparnus mirti dėl kelių kraujavimų.

Video: Barnacle Goose (Branta leucopsis)

Žiūrėti vaizdo įrašą: Suspense: The Name of the Beast The Night Reveals Dark Journey (Rugpjūtis 2019).