Belukha (delfinas) - aprašymas, buveinė, gyvenimo būdas

Kas yra baltas banginis - banginis ar delfinas? Apie šį gyvūną eina daugybė legendų. Kai kurie šaltiniai yra tarp delfinų, nukreipdami į išorinius ženklus. Kiti atkakliai vadina bangą, teigdami, kad tai yra milžiniško dydžio! Taigi baltasis banginis turi du pavadinimus - „dainuojantis banginis“ ir „poliarinis delfinas“.

Aprašymas ir išvaizda

Belukha - tai Narwhal šeimos žinduoliai, dantų banginių porūšiai, tačiau dažnai dėl tų vietų, kur jie gyvena, jie mano, kad tai yra delfinas. Trys rūšys gyvena Rusijos teritorijoje - Tolimuosiuose Rytuose, Kara ir Baltojoje jūroje.

Didelis gyvūnas yra iki 6 metrų ilgio ir sveria apie 2 t. Moterys šiek tiek mažesnės.

Spalvos pasikeičia per metus - naujagimiams kūno spalva yra mėlyna-juoda, po vienerių metų jis tampa daug šviesesnis, tampa pilkas arba melsvai pilkas, po trijų iki penkerių metų gyvūnas tampa seksualiniu būdu subrendęs, mėlynos spalvos tampa neryškios ir dingsta. ir paskambinkite jiems). Ši spalva išlieka amžinai.

Galva yra nedidelė, bet ant jos kyla didelė kaktos. Daugelis banginių nežino, kaip pasukti galvas, nes slanksteliai yra vienas visuma - sujungti. Ir baltame bangelyje jie yra atskirti kremzlėmis, todėl banginis, jei reikia, gali paversti galvą. Veido raumenys yra labai mobilūs ir dažnai atrodo, kad veidas išreiškia tam tikrus jausmus - džiaugsmą, malonumą, panieką ar pasipiktinimą.

Gerklės pelekai nėra labai dideli, ovalūs. Dorsal fin beluga be. Kadangi tarp šių ledų, ši detalė gali būti nereikalinga ir trukdys.

Oda yra labai stora (iki 2 centimetrų) ir patvari, po juo yra riebalinis sluoksnis, kartais pasiekiantis iki 15 cm storio, kuris tarnauja kaip gyvūnų šilumos izoliacija.

Buveinė, gamta

Beluga gyvena Arkties vandenyno jūroje ir Tolimųjų Šiaurės vandenyse, gyvena prie Šiaurės Amerikos pakrantės, netoli Grenlandijos pakrantės. Žuvų rūšys yra paskirstytos Beringo, Okhotsko, Baltųjų jūrų, kartais žuvų populiacija patenka į Baltijos jūrą. Išsiliejimų atveju ji kartais pasiekia Lena, Jenisei ir Ob upes, plaukia kelis kilometrus į juos, bet visada grįžta į jūrą - ten yra daug daugiau žuvų ir maisto. Yra įrodymų, kad atskiras šio gyvūno gyventojas gyvena Šv.

Gyvenimo būdas

Belugas yra gyvuliai. Pulką sudaro grupės. Grupės yra skirtingos - viena moteris ir jos palikuonys gali gyventi, kitame - keli suaugę vyrai. Visas baltųjų banginių gyvenimas - sezoninės migracijos, priklausomai nuo sezono.

Žiemą, kai pakrantės dalis užlenkia ledą, belugas eina į jūros gelmes, kur yra mažiau ledo ir yra neužšalimo zonų, kur galite plaukti ir gauti šviežią žuvį. Jei šalta yra labai stipri, pereikite į pietines zonas. Pavasarį jie grįžta arčiau pakrantės.

Belugas, kaip ir kiti delfinai, yra labai prisirišęs prie vietos, kur jie gimė, ir grįžta ten kiekvienais metais.

Galia

Baltųjų banginių mityba yra labai turtinga, tačiau pagrindinis patiekalas yra žuvų ūkis pulkuose - menkė, silkė, plekšnė, tunas, kazelė. Ypač mėgsta lašišą - pasiruošę šiai žuviai plaukti bet kur. Siekdamas lašišų, beluga dažnai plaukia į upes.

Žuvų gaudymo ir gaudymo būdas yra iš tikrųjų banginis: vanduo kartu su grobiu įsiurbiamas, maistas yra praryti, vanduo išmetamas atgal į vandenyną.

Belugas yra puikūs medžiotojai, o maistas gaunamas susibūrus 4-5 asmenų grupei. Su tokiomis bendromis pastangomis gyvūnai patenka į mažus plotus, kuriuose jie sugauna. Be žuvies, daugelio rūšių kirminų, vėžiagyvių, moliuskų tarnauja kaip maistas.

Veisimas ir vaikai

Vyrai tampa lytiškai brandūs 7 metų, moterys daug anksčiau - 4 metai. Poravimosi laikotarpis trunka priklausomai nuo buveinės - nuo balandžio vidurio iki birželio. Paprastai meilės džiaugsmui pakrantėje renkasi ramias vietas. Poravimosi metu vyrai tiesiog kovoja už moterų dėmesį, organizuodami tikrąsias kovas vandenyje. Moteris kaip partnerė pasirenka nugalėtoją, o po to - poravimas.

Nėščios moterys sudaro grupes, kuriose jie turi visą nėštumo laikotarpį iki gimdymo. Jie gimsta pakrantės zonoje šiltuose vandenyse. Paprastai gimsta vienas kūdikis, nors kartais (bet labai retai) yra dvyniai. Pasibaigus 13-14 mėnesių, gimsta nedidelis delfinas. Pristatymas vyksta uodegoje. Jos ilgis iki pusantro metro, iš karto gimęs šviesai, kūdikis plūduriuoja į paviršių ir užima pirmąjį kvėpavimą. Motina maitina savo didelį kubą (iki 80 kilogramų gimimo metu) su pienu, ir ji tai daro ilgą laiką - nuo vienerių iki dvejų metų.

Priešai

Baltasis banginis turi tik du pagrindinius gamtos priešus. Pavojingiausias vanduo yra žudikas. Žvėris yra tvirtas ir greitas, plaukia daug greičiau nei baltasis banginis, todėl praktiškai nėra galimybės pabėgti iš jos, toli nuo kranto. Kaip taisyklė, tokiuose persekiojimuose, kai žudikas banginis sugauna beluga, banginis kenčia dėl pralaimėjimo ir tampa auka.

Antrasis priešas yra poliarinis lokys. Žiemojimo laikotarpiu plėšrūnai sugauna banginių banginius pakrantės vandenyse netoli ledo skylių, o banginis plėšrūnas užmuša gyvūną kojų smūgiu, kai ilgą laiką jis pasidaro riebiu, maitinančiu maistu.

Kitas priešas gali būti vadinamas žmogumi. Toksiškos įmonės, išmetančios į vandenyną ir jūros vandenis, daro neigiamą poveikį gyvūnams. Dėl šios priežasties paketai turi būti labai toli, kur gyvūnai tiesiog užšaldomi.

Įpročiai


Belugas turi gerą regėjimą - jie gali matyti tiek po vandeniu, tiek virš jo, tačiau jie mėgsta vandenyje važiuoti ultragarso diapazone. Jie grįžta grįžta, kad jie yra prieš barjerą ar žuvų mokyklą. Tačiau be to, balti banginiai sugeba iki penkiasdešimties labai garsių garsų: gali būti paukščių čirpėjimas, gandai įvairiose tonijose, rėkimas, garbinimas, švilpimas, kiti garsai panašūs į grobį. Garsai, kaip ir dauguma gyvūnų, padeda bendrauti tarp grupės narių. Jie išmoko naudoti mimiką tą patį tikslą.

Moult

Pavasarį belugas pradeda mesti - senoji oda nukris nuo jų, pakeisdama ją nauja. Labai aktyviai įsišakniję įsilaužimo procesai - jie šliaužia ant sausos žemės ir trina prieš pakrantės akmenukus ir žvirgždas, padeda odai nulupti. Tai liudija didelius pleistrus.

Žmogus ir baltasis banginis

Dėl baltųjų banginių įpročio migruoti tomis pačiomis trasomis, banginiai tapo lengva banginių medžiotojų grobė. Gyvūnai buvo nukreipti į seklius, apie kuriuos jie buvo suskirstyti. Panašiai žiauriai, keli šimtai šių asmenų buvo sunaikinti. Arba jie naudojo kitus metodus - pavyzdžiui, jie blokavo judėjimą tinklais ir tinklais. Jie medžiojo, nes banginiai buvo žinomi dėl minkštos mėsos, stiprios patvarios odos, aukštos kokybės banginių aliejaus ir vadinamojo banginių.

Šiuolaikiniame pasaulyje medžioklė draudžiama, gyvūnas yra įtrauktas į Raudonąją knygą.

Baltųjų banginių iš kitų banginių skirtumai

  1. Belukas gali būti sutvarkytas ir apmokytas. Ką žmogus naudoja, kurdamas delfinus, kur delfinai gyvena kuo arčiau natūralios aplinkos. Su dėstytojų pagalba jie mokosi įvairių gudrybių ir pasirūpina spektakliais. Jie taip pat mokomi povandeninėje fotografijoje, kuri padeda tirti Arkties regioną.
  2. Belugas yra ne tik geri medžiotojai, bet ir puikūs narai. Tik po vandeniu daug laiko šie banginiai negali praleisti - ne daugiau kaip 10-15 minučių. Jie turi atsirasti kas kelias minutes į paviršių, kad sukrautų kitą oro dalį.
  3. Norint išlaikyti normalų gyvenimą, suaugusieji belugas turėtų valgyti ne mažiau kaip 15 kilogramų maisto per dieną.
  4. Kartais beluga banginiai patenka į ledų nelaisvę, bet su ledu ne daugiau kaip 7 centimetrų storio, gyvūnai lengvai priverčia juos su stipria nugara.
  5. Belugas kolektyviai migruoja ir susirenka į kolonijas, kartais didžiules - iki tūkstančio asmenų.
  6. Belugas gali plaukti ne tik ant pilvo, kaip ir dauguma žuvų, bet ir ant nugaros. Jie taip pat plaukioja į priekį.
  7. Greitis, kuriuo baltasis banginis plaukioja, yra 4-10 kilometrų per valandą. Tačiau išsigandęs banginis išsivysto daug didesniu greičiu - iki 22 kilometrų per valandą.
  8. Jie gyvena gamtoje 30-35 metų, tačiau delfinuariuose šis laikotarpis yra ilgesnis 5–10 metų.

Dažnai šie banginiai, dėl jų gebėjimo dainuoti ir skambėti skirtingais garsais, vadinami „jūros kanarais“. Dėl tos pačios priežasties frazė „belug beluga“ nuėjo.

Vaizdo įrašas: baltasis banginis (Delphinapterus leucas)

Žiūrėti vaizdo įrašą: Zoo NanningChina ProWal auf den Spuren der Taiji-Delfine (Rugpjūtis 2019).