Stepių lapė - aprašymas, buveinė, gyvenimo būdas

Laukinis gyvūnas, vadinamas lapė, daugeliui žmonių yra pažįstamas iš rusų liaudies pasakų, kur jis vaidina viltingą lapę. Šis gyvūnas yra suskirstytas į daugelį rūšių. Vienas iš jų yra Korsakas, gyvenantis stepėje.

Aprašymas

  1. Korsak - viena iš lapių rūšių, priklauso šunų šeimai.
  2. Matmenys yra kuklūs, ne itin įspūdingi - ilgis yra tik 45-70 centimetrų, aukštis šiek tiek didesnis nei 30 centimetrų. Uodega yra šiek tiek trumpesnė už kūną - apie 40 centimetrų. Suaugusių lapių svoris yra nuo 4 iki 7 kilogramų.
  3. Galva yra maža, smailus snukis. Nosis yra tamsus, akys yra žalios su geltonumu, burna puošia daug mažų, bet aštrių dantų, iš jų 48 yra. Aukštos kojos su garbanomis. Kaip ir bet kuris plėšrūnas, turi gerai išvystytą klausą, kvapą ir regėjimą.
  4. Kailis yra pilkas su raudonu arba geltonu atspalviu. Ši spalva leidžia sėkmingai sujungti su stepių kraštovaizdžiu, kuris padeda medžioti ir padeda išgyventi.
  5. Krūtinės, gerklės ir pilvo dalys yra padengtos lengvesniais kailiais. Uodegos gale yra tamsi.
  6. Kaip ir daugelis plėšrūnų, kailių padengimas keičiasi priklausomai nuo sezono. Vasarą tamsus ir trumpas, o žiemą jis tampa ilgas, tankus ir patrauklesnis. O ant keteros kailiai tampa pilki, o lapė tampa ypatinga.
  7. Jie veikia gana greitai - jie gali pasiekti iki 50 kilometrų per valandą greitį. Be to, Korsak turi gebėjimą lipti medžius.

Buveinė ir elgesys

Korsako buveinė yra plati. Jis gyvena stepės, dykumos ir pusiau dykumoje esančiuose Eurazijos regionuose. Jis randamas Irane, Afganistane ir Pakistane, Vidurio Azijos teritorijoje, jis randamas Kazachstano stepėse. Buveinė apima Kinijos ir Mongolijos šiaurės rytų regionus.

Rusijos teritorijoje ji gyvena beveik visose stepių zonose: Šiaurės Kaukaze, netoli Dono ir pietinių Uralo regionų yra daug stepių lapių. Transbaikalų stepėse gyvena keli asmenys. Kai kurie rūšies atstovai yra stebimi Ukrainos stepėse.

Faktas! Paprastai vengiama miško korsakų, tačiau jie taip pat gyvena miško stepėje. Taip pat venkite kalnų, nesikėlę virš kalnų.

Korsaki pasirenka gyventi kalvose, neturinčiose augmenijos. Pasirinkimo priežastis yra paprasta - žiemą ant tokio paviršiaus slyks daug sniego, kuriame lengviau paslėpti.

Kiekvienas gyvūnas turi apie 30 kvadratinių kilometrų plotą. Jame gyvūnas turi kelias skyles, nuoširdžiai aprūpintas lapė. Tačiau ji ne kasinėjo juos (ji pati kasti labai retais atvejais). Pateisindamas gudrus žvėris, „Corsac“ išleidžia graužikus, tokius kaip badgers, gopherius arba kolonus iš ūdelių ir apsigyvena savo gyvenamuosiuose namuose. Laimei, dydžiai yra tinkami.

Gali užimti didelį lapę paliktas būstas. Paprastai stepių lapės skylės yra tarpusavyje sujungtos, viename iš jų - Corsacus. Paprastai standartinėje skylėje yra keletas išėjimų - jų skaičius gali būti iki penkių.

Korsakas yra naktinis, pradeda medžioti alkūnėje. Pirmenybę teikia vieni, bet kartais organizuoja grupinę medžioklę, grupės dydis gali būti didelis ir pasiekti 40-45 asmenų.

Jei gatvėje yra stiprus šalčio ar audra siautėja, medžioklė atšaukiama, lapė visuomet yra įkaloje iki trijų dienų iš eilės - toks ilgas maisto nebuvimas nerimauja.

Galia


„Stepių lapės“ daugiausia maitina gyvūnus. Mitybos pagrindą sudaro smulkūs graužikai, paukščiai, paukščiai ir jų klojimas. Jei nėra nieko valgyti, jis nepraeis rudenį.

Kai dėl kokių nors priežasčių augalija yra gerai valgyta su gyvūnų maistu, jie sunaikina visas daržoves ir vaisius, valgo žoleles. Tai taip pat duoda naudos - organizme atkuriamas vitamino balansas.

Kai daug sniego krenta ir Korsak įstrigo į ją, lapės migruoja arčiau žmonių gyvenviečių. Dažnai Korsaką galima pamatyti šalia žmogaus būsto, kur jie ieško maisto sąvartynuose ir medžioja naminius paukščius.

Taip pat verta paminėti, kad nors Korsakas gyvena sausoje aplinkoje, sukeliančioje dehidrataciją, jis beveik negeria vandens. Tinkamas kiekis drėgmės patenka iš maisto produktų, kuriuos vartoja maiste, ir kūno pakanka.

Veisimas

Stepių lapės tampa lytiškai subrendusios nuo 9 iki 10 mėnesių, ir jos gali toliau gimti antrus metus.

Korsakai yra skirtingi lojalumo gyvenimo draugai - pasirinkti vieną kartą ir visiems laikams. Renkantis partnerį, vyrai organizuoja griežtas kovas.

Poravimosi sezonas prasideda žiemos pabaigoje - ankstyvą pavasarį. Nėštumas trunka apie du mėnesius. Vienu metu gimsta nuo 3 iki 6 jaunuolių. Jie yra akli, mažas kūnas padengtas trumpais šviesiai rudais plaukais. Iki 2 mėnesių jie maitina motinos pieną, tačiau tėvas taip pat rūpinasi palikuonimis, atnešdamas vaikus jau antrą mėnesį.

Maždaug pusantro mėnesio lapės jau gali išeiti iš būsto ir ateiti į paviršių, priprasti prie aplinkinio pasaulio. Septintą mėnesį, pasiekę savo tėvų dydį, jie išvyksta iš namų ir pradeda savo gyvenimą.

Kodėl stepių lapių skaičius nuolat kinta

Suaugęs korsakas turi labai gražią kailių odą, todėl medžiotojai dideliais kiekiais šaudo lapes. Nuolatinė medžioklė sukelia didžiulį asmenų skaičių ir mažina gyventojų skaičių. Vakarų Sibire korsakų skaičius sumažėjo dėl to, kad buvo vykdoma neapdorotų žemių plėtra, kartu su miškų naikinimu. Dėl šios priežasties rūšys buvo išstumtos iš vietinių vietų ir gyventojų skaičius sumažėjo.

Priešai

Pagrindiniai korsako priešai yra vilkai. Nors stepių lapė ir veikia labai greitai, bet netrukus ji yra užvaldyta nuovargiu, ir ji sulėtina tempą. O pilka plėšrūnas garsėja savo nuovargiu ir pralenkia lapę. Kitas priešas yra lapė. Ji yra stipresnė ir judresnė, ir kadangi jie turi tokį patį kiekį su Corsac, stepių lapė dažnai praranda ir yra alkani.

Video: stepių lapė (Vulpes corsac)

Žiūrėti vaizdo įrašą: MIŠKO BROLIAI (Rugpjūtis 2019).