Wombat - aprašymas, buveinė, gyvenimo būdas

Wombats neabejotinai yra unikalūs gyvūnų pasaulio atstovai. Galų gale, jie egzistavo mūsų planetoje prieš milijonus metų. Daugelis šio gyvūno rūšių išnyko, bet mes vis dar turime galimybę juos pamatyti.

Šiandien yra 2 gentys, priklausančios wombats šeimai. Jie savo ruožtu apima 3 rūšis. Yra trumpaplaukis wombatas, taip pat ilgaplaukių wombatų gentis, kuri apima ir ilgaplaukius, ir Queensland wombat. Anksčiau mūsų planetoje buvo daug daugiau rūšių, tačiau evoliucijos procese dauguma jų išnyko. Tai prisidėjo prie įvairių priežasčių. Yra žinoma, kad buvo bent 5 gentys. Anksčiau pandos buvo laikomos šių gyvūnų giminaičiais, nes jos turi daug bendro.

Tačiau apie 36 milijonus metų šie gyvūnai pradėjo vystytis įvairiais evoliucijos keliais. Dėl to jie nutekėjo ir įgijo savų savybių. Jei žiūrite į wombats ir pandas nuotraukas, vis dar galite atsekti tam tikrą panašumą.

Aprašymas

Wombats yra žolėnai. Jie gyvena Australijoje. Išoriškai šios rūšies atstovai atrodo kaip maži lokiai ir šiek tiek panašūs į jūrų kiaules. Suaugusiųjų kūno ilgis yra apie 70–120 cm, svoris svyruoja nuo 20 iki 40 kg.

Jie turi gana tankų, bet kompaktišką konstituciją. Wombatų kūnas yra mažas, galvos ir galūnės yra didelės ir galingos. Šie gyvūnai turi nedidelę neišvystytą uodegą. Jų vilna yra pilka.

Šios rūšies ypatybė yra ta, kad kūno užpakalinė dalis yra neįprasta, palyginti su kitais žinduoliais. Ant nugaros jie turi daug kremzlės, oda yra sukietėjusi, yra kaulų. Visa tai yra skydas. Gyvūnas jį naudoja savo namams apsaugoti. Pavyzdžiui, jei kas nors nori patekti į skylę į wombat, gyvūnas tiesiog apsisuka į asilą. Taigi jis blokuoja praėjimą į skylę, o tada gali sunaikinti priešą prieš savo sienas.

Wombat galva nusipelno ypatingo dėmesio. Palyginti su kūno dydžiu, jis turi didelį dydį. Galvos forma šiek tiek suplinta. Jei wombat yra pavojuje, jis gali apsiginti savo galva arba netgi panaudoti jį atakuoti priešą. Tuo pačiu metu, jis daro judesius, kurie atrodo kaip butting, nors šis gyvūnas neturi ragų.

Žandikauliai ir dantys jų struktūroje turi daug panašumų su graužikų žandikauliais. Palyginti su kitomis pelkėmis, wombats turi mažiau dantų. Iš viršaus ir apačios jie turi 2 pjovimo pjūklus. Be to, yra kramtomieji dantys. Bet pusė trūksta.

Šie gyvūnai turi labai galingas stipriąsias kojeles. Kiekviename iš jų yra 5 pirštai, kurių kiekvienas turi nagus, reikalingus gyvūnams atlikti įvairius veiksmus. Būtent su šiais nagais wombats puikiai iškirpia jų skyles.

Šie gyvūnai garsėja savo gebėjimu iškasti visą karalystę po žeme. Daugelis mokslininkų mano, kad wombats yra labiausiai pajėgūs ir didžiausi visų gyvūnų ekskavatoriai. Vienas žmogus gali kasti tikrą tunelį, kurio ilgis bus apie 20 m, o jų urvai pasiekia 3 m pločio, o Wombats yra įrengtos tikros požeminės pilys, kuriose gyvena su savo šeimomis. Jų pėdos yra mažos. Tačiau tai netrukdo gyvūnams vystytis iki 40 km / h greičio. Jei reikia, jie gali lengvai lipti į medį arba plaukti tvenkinyje.

Gyvenimo būdas


Australija gyvena šiems neįprastiems gyvūnams, bet jūs taip pat galite juos susitikti Tasmanijos saloje.

Gamtoje yra daug šios rūšies atstovų. Bet norėdami pamatyti šį gyvūną gali būti retai. Taip yra dėl to, kad šios rūšies atstovai praleidžia daug laiko po žeme. Jie gyvena vietovėse, kuriose dirvožemis yra sausas, o ne akmenis, nėra požeminio vandens. Be to, jiems trukdo įvairios medžių šaknys ir augmenija. Jie renkasi dirvą, kurioje lengviausia iškasti didelį erdvų tunelį.

Iš tokių audinių, kurių gyvūnai kasti savo šeimai, po žeme statomi visi kaimai. Jie susideda iš erdvių gyvenamųjų patalpų, taip pat mažų gatvių, per kurias gyvūnai lengvai patenka į savo pažįstamą aplinką. Dažniausiai jie yra būtent požeminiuose namuose. Čia jie miegoja dienos metu ir naktį ateina į paviršių ieškodami maisto.

Šios rūšies atstovai gyvena grupėse, kurias sudaro daug žmonių. Tokios grupės užima didelę teritoriją. Dažnai tai gali būti didelis laukas, kurio plotas siekia 20-25 ha.

Grupės nariai žymi teritoriją su išmatomis, kurios yra panašios į kubą. Tokiu būdu jie apibrėžia nuosavybės ribas.

Šie gyvūnai yra gana ramūs. Jie nebijo žmogaus. Gamtoje jie neturi priešų. Tačiau, jei kas nors įsiveržia į savo teritoriją, jie agresyviai ją gins. Jei jie jaučiasi, kad gresia pavojus, jie nedelsdami sukasi savo dideles galvas, skleidžia garsus, panašius į mooing.

Priešas dažnai nusprendžia, kad geriau ne kovoti su tokiu agresyviu priešu ir lapais. Tačiau, jei priešininkas neatsitraukia, tarp gyvūnų gali prasidėti mūšis. Kovoti su savo galvu, lyg tarsi priešas. Apskritai, šios rūšies atstovai gyvena ramiai, jei jie nekelia pavojaus.

Galia


Šie gyvūnai laikomi tikrais gurmanais, kurie valgo tik aukštos kokybės augalus. Jie gauna maistą naudodami savo nagus. Jų mėgstamiausias delikatesas yra sultingi ūgliai, šaknys. Jie taip pat myli samanų, uogas ir kai kurių rūšių grybus. Naudodamiesi savo dantimis, lūpomis ir smarkiu kvapo jausmu, šie unikalūs gyvūnai pasirenka tik geriausią maistą. Jie renkasi jauniausius ne kietus ūglius, iškirpti juos iki šaknų ir mėgautis puikiu skoniu.

Šių nuostabių gyvūnų ypatumai taip pat yra tai, kad jų virškinimo procesas yra labai lėtas, palyginti su kitais žinduoliais. Jie virškina maistą 14 dienų. Jiems nereikia vandens naudoti dideliais kiekiais. Dėl to jie panašūs į kupranugarius. Wombat pakankamai, kad per dieną sunaudotumėte 22 m skysčio kiekvieną kilogramą svorio. Troškulys ir sausra, jie išgyvena be sunkumų.

Veisimas

Wombat veisimas vyksta bet kuriuo metų laiku, bet sausose vietose jis gali priklausyti nuo oro sąlygų. Jie yra žvėriški gyvūnai, tačiau jų maišeliai nėra priekyje, bet nugaroje. Šios moters dėka patogu kasti dirvą ir į maišą nepatenka nešvarumai.

Jų nėštumas yra labai trumpas - apie 20 dienų. Gimė tik vienas kubas. Moteris ant kūno turi du spenelius, tačiau tuo pačiu metu ji negali turėti dviejų kūdikių. Mažai wombat yra motinos maišelyje maždaug 8 mėnesius. Ji nuolat rūpinasi ja. Po to jis išeina iš maišelio, tačiau motina dar apie metus rūpinasi kubu. Šie laukiniai gyvūnai paprastai gyvena apie 15 metų. Kai jie laikomi nelaisvėje - iki 20-25 metų. Tai priklauso nuo maisto ir sulaikymo sąlygų.

Video: Wombat (Vombatidae)