Imperialinis tamarinas - aprašymas, gyvenimo būdas

Pasaulyje yra daug rūšių beždžionių. Jie skiriasi savo išvaizda, dydžiu, elgesiu. Beždžionės gyvena daugelyje pasaulio vietų. Vienas iš labai įdomių ir originalių beždžionių yra imperijos tamarinai. Tai labai maži beždžionės, priklausančios igrankovye šeimai. Jie turi vieną įdomų bruožą, dėl kurio juos galima lengvai atskirti nuo kitų rūšių.

Tačiau šie mieli beždžionės ne tik skiriasi savo išvaizda. Kitose rūšyse pakuotės lyderis yra vyras, o imperatoriaus tamarinų atveju situacija yra kitokia. Mokyklai vadovauja seniausia moteris. Jie turi skirtingų lyčių atstovus, kaip ir iš dalies, atvirkščiai. Galų gale, jų pakuotėje vyrai turėtų gauti maistą ir kartu su jais vežti kubelius. Ši rūšis buvo aptikta 1907 m. Išsiaiškinkime, kodėl šie beždžionės turi tokį pavadinimą? Kokie yra jų skiriamieji požymiai? Kur jie gyvena? Ką jie valgo?

Išvaizda

Tai yra labai maži šeimos nariai. Jų kūnas pasiekia 25 cm per dieną, o suaugusio gyvūno kūno svoris yra apie 300 g, tačiau jų uodegos yra gana ilgos. Jo ilgis atitinka kūną. Tokios ilgos uodegos dėka tamarinai neatrodo tokie nedideli, kokie jie yra. Kai tamarinas juda per medžius, uodega padeda jiems subalansuoti. Pasukę iš medžio į medį, jie ieško savo maisto. Ant galvos paltai auga taip, kad būtų panašus į „karūną“. Tai taip pat yra viena iš priežasčių, kodėl ši rūšis gavo tokį pavadinimą. Karpų buvimas taip pat yra būdingas šios rūšies bruožas. Galų gale, kiti primatai turi pirštų galus nagus.

Jų spalva yra tamsi, beveik juoda. Tačiau barzda ir ūsai kontrastavo su viso beždžionių kailio spalva. Šios dalys yra visiškai baltos, atrodo lyg pilkos. Ši funkcija yra patraukliausia jais, ir jos dėka jie pastebimai skiriasi nuo kitų.

Dalis pavadinimo „imperijos“ gyvūnai buvo gauti tik dėl jų elegantiškų ūsų. Kai mokslininkai atrado šią rūšį, jie iš karto priminė, kad vienas iš Vokietijos imperatorių, pavadintų Wilhelm II, turėjo tiksliai tą patį ūsą. Toks vardas tyrėjams atrodė tinkamiausias. Kad jis užstrigo už vaizdą.

Buveinė

Ši primatų rūšis gyvena Pietų Amerikos atogrąžų miškuose. Jie gali būti vertinami tokiose šalyse kaip Peru, Bolivija ir Brazilija.

Maistas, gyvenimo būdas

Šie beždžionės yra medžio gyvūnai. Tai reiškia, kad didžiąją laiko dalį jie praleidžia ant medžių. Dėl to jų kūnas yra puikiai pritaikytas. Jie turi ilgą uodegą, kuri atlieka pusiausvyros funkciją, galingas nagas, padedančias prisiliesti prie medžių žievės, ir ryškias pėdas, kuriomis beždžionės laikomos ant medžio. Kadangi jie yra labai lengvi, jie gali lengvai lipti net į medžio viršūnę, kur jie gauna labiausiai sultingus vaisius.

Paprastai jie yra tik tankiame miške. Jie apeina bet kokią atvirą erdvę. Jie gyvena mažose grupėse iki 10 asmenų. Kiekviena banda turi savo konkrečią teritoriją, kurią tamarinai uoliai gina nuo priešų įsiveržimo. Jei staiga jų vietoje jie nori išspręsti kitas tokias beždžiones, teritorijos savininkai jų neleis. Vienos tamarinų grupės užimama teritorija paprastai yra apie 30–40 ha. Jie gina savo teritoriją ne su galingais nagais ir garbanomis. Jie taip pat atakuoja tuos, kurie išdrįsta pakenkti savo mažiesiems.

Socialinė hierarchija pakuotėse yra gerai išvystyta. Namai čia yra labiausiai patyrusi moteris, po kurios seka visos kitos moterys. Kitas žingsnis tamarino hierarchijoje yra vaikai. Vyrai čia užima žemiausią lygį. Kiekvienoje grupėje paprastai gyvena 1-2 vyrai.

Kitas įdomus šių gyvūnų elgesio ir gyvenimo būdo bruožas yra įprastas ūsų šukuosena. Jie apdaila ūsus viena kitai. Šiame procese gyvūnai aktyviai bendrauja.

Šių primatų dietos pagrindas yra augalinis maistas. Jie labai mėgsta vaisius ir uogas, kurios yra nuolat surenkamos iš atogrąžų miškų krūmų ir medžių. Jų mėgstamiausias delikatesas yra jauni šakelės ir lapai. Kartais jie valgo gėles.

Gyvūnų maistas taip pat yra šių gyvūnų mityboje. Kartais jie sugauna varles ir driežai. Jei jie patenka į paukščių kiaušinius lizde, jie taip pat valgo.

Veisimas


Per poravimosi sezoną imperatoriškas tamarinas gali turėti daugiau nei vieną partnerį. Jei grupė nėra viena, bet keletas vyrų, ji susisieks su visais. Užsakymas taip pat priklauso nuo pozicijos hierarchijoje.

Šios rūšies atstovų nėštumas trunka apie 45 dienas. Kadangi šis laikotarpis yra per trumpas net ir tokiems mažiems gyvūnams, kūdikiai gimsta mažais, bejėgiais. Po gimimo jie sveria tik 35 g.

Bet net ir naujagimiams tamarinai ant veido jau yra būdingos strėlės ir barzdos. Kadangi matriarchija valdo savo gyvenimo būdą, vyrai rūpinasi kūdikiais. Jie nuolat neša kūdikius ir patiekia moterims tik maitinimo metu.

Po 3 mėnesių kūdikiai gali valgyti ir judėti. Po pusantrų metų jauni vyrai palieka bandą tapti kitos valstybės nariais. Moterys lieka savo šeimoje.

Laukinėje aplinkoje gyvenimo trukmė yra apie 11–15 metų.

Skaičius

Šiandien ši rūšis laikoma „pažeidžiama“, nors tamarinų skaičius dar nepasiekė kritinio lygio. Iš tiesų, dažnai šie neįprasti primatai tampa varliagyvių aukomis. Jie sugauti parduoti kolekcijose ar zoologijos soduose.

Šios rūšies atstovų, taip pat kitų tropinių miškų gyventojų skaičių daro įtaką jų natūralios aplinkos sunaikinimas. Galų gale, lietaus miškai savo žemyne ​​yra sunaikinti labai intensyviai. Todėl beždžionės tiesiog neturi vietos gyventi ir gauti savo maistą.

Vaizdo įrašas: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)