Smoky Leopard - aprašymas, buveinė, gyvenimo būdas

Katės ir katės šeimos atstovai visada buvo įdomūs žmogui. Tai yra labai grakštus, judrus ir greitas gyvūnas su nuostabia unikalia spalva. Kadangi katė yra laikoma gyvūnu, ši rūšis jokiu būdu negali būti vadinama nykstančia - tol, kol žmogus namuose išlaiko kačių, jie nekelia grėsmės išnykimui. Tačiau natūraliomis sąlygomis katė tampa vis mažiau ir kasmet, kai kurios rūšys išnyksta. Dūminis leopardas gali būti priskiriamas vienai iš jų.

Aprašymas

Debesuota leopardas nepriklauso nei didelėms, nei mažoms katėms - ji užima tarpinę poziciją, derindama tų ir kitų savybes ir savybes. Taip, o dydis gali būti vadinamas vidutine katė.

Gyvūno (išskyrus uodegą) ilgis yra apie 85–105 cm. Ūgis nuo ketera iki pusės metro. Pūkuotas uodega yra beveik visas kūno ilgis ir gali siekti 90-95 centimetrų. Plėšrūnų pasididžiavimas yra padengtas kailiu, kuris pabaigoje sudaro puokštę ir puošia juodais žiedais.

Leopardas sveria apie 20 kilogramų, kai kurie didesni asmenys gyvena tose vietose, kur nėra problemų su maisto naudojimu 5-10 svarų.

Dūminis leopardas, kaip ir daugelis žinduolių, turi seksualinį dimorfizmą - vyrai visada yra didesni nei moterys.

Skirtingas dūmų leopardo bruožas yra ypatinga dantų struktūra, šunys yra perduodamos beveik 4 cm. Tokiam mažam gyvūnui tai yra gana dideli dantys, todėl dažnai jie lygina dūminį leopardą su kardu dantytu tigru. Gyvūno galva, kaip ir visos katės, yra pailga, geltonos akys su ovaliomis vertikaliomis mokinėmis taip pat yra kačių, nosis yra rausvos, kartais su juodomis dėmėmis.

Tokio dydžio gyvūnai yra gana trumpi, priekiniai yra šiek tiek trumpesni už galinius. Dideli nagai visiškai išsiplėtę ir paslėpti į galūnes. Pėsčiomis, leopardas liečia žemę pirštais, o ne visa koja.

Leopardo spalvą galima palyginti su marmuro katės spalva. Vilnos spalva skiriasi nuo smėlio rudos iki tamsiai pilkos spalvos. Visas kūno paviršius yra padengtas juodomis rozetėmis, kurių priekinė dalis yra lengvesnė už nugaros, o centras turi tą pačią spalvą kaip ir savininko oda. Skruostai ir kaktos puošia juodos dėmės, tos pačios yra ant pilvo ir kojų.

Buveinė

Загрузка...

Laukinėje aplinkoje drumstas leopardas gyvena Pietryčių Azijos regionų tropiniuose ir subtropiniuose miškuose: pietinėje Kinijoje, Malakoje, buveinė tęsiasi nuo Himalajų kalnų regionų iki Vietnamo, daugelis žmonių gyvena Butane, Bangladeše ir Tailando plotuose. Kai Taivane buvo net atskiras porūšis - Taivano dūminis leopardas, tačiau daugelio kačių mylėtojų chagrina jis jau seniai išnyko.

Be sausų miškų, šis gyvūnas dažnai randamas pelkėtose vietose, tačiau didžiąją savo laiko dalį jis praleidžia ne ant žemės, bet mėgsta medžius, kur jis yra sausesnis ir mažiau kenkia parazitams.

Elgesys


Mažai žinoma apie tai, kaip leopardai elgiasi savo natūralioje buveinėje. Dauguma informacijos buvo gauta stebint nelaisvėje laikomus leopardus. Šie gyvūnai negali būti priskiriami dienai ar nakčiai - jie medžioja bet kuriuo paros metu, kai jiems patogu. Nors labiau patinka tai padaryti tamsoje, žinant, kad daugelis jų potencialių aukų miega. O žvėrys medžioja ne tik ant žemės, nukenčia dėl aukos, bet ir stumdosi, o tada su sparčiu užgrobimu, užpuolančiu grobį, bet ir ant medžių. Fizinės savybės ir priklausymas kačių gentims leidžia leopardams gyventi po medžių baldakimu, kuriame jie pakyla ir lipa. Ir jie ne tik pakyla, bet ir gali atlikti tam tikrą akrobatiką - pakabinti ant šakos, sugriebti su savo kojomis, nuleisti galvas žemyn ir pan. Medžiai dažniausiai naudojami kaip poilsio vieta ir prieglobstis iš Azijos miškuose gyvenančių pakrančių.

Kiekvienas leopardas turi savo kontroliuojamą teritoriją, kurioje jis laiko save visišku savininku. Paprastai plotas yra 30-45 kvadratinių kilometrų, iš kurių 4-5 yra aktyviai naudojami.

Veisimas

Загрузка...

Nežinoma apie dūminio leopardo gyvenimą savo natūralioje buveinėje. Visa informacija apie tai gaunama stebint nelaisvėje. Pasak mokslininkų, leopardai yra monogaminiai gyvūnai.

Jie tampa seksualiai subrendę 25 - 30 mėnesių. Tačiau, skirtingai nei daugelis gyvūnų, jie nėra tokie paprasti - pažinti ir išreikšti jausmus, katės turi kažkiek bendrauti, priprasti viena kitai, praleisti kelias savaites kartu. Ekspertai teigia, kad priešingu atveju, jei patelė nepatinka vyrui, jis užmuša ją iki mirties.

Zoologijos sodų sąlygomis poravimosi procesas vyksta žiemos mėnesiais - nuo lapkričio pabaigos iki kovo pradžios, tačiau natūraliomis sąlygomis gyvūnai per metus gali prisitaikyti. Gyvūnai keletą kartų susiduria su daugeliu dienų. Vyras dažniausiai užklijuoja moterį kaklu, ir ji skelbia aplinką su šauksmu, ilgai sudegindama. Gamtoje gyvūnai poravimosi procesą vykdo aukštumose, kad garsas būtų toli.

Po poravimosi proceso gyvūnai dalijasi, o palikuonių priežiūra visiškai priklauso nuo moterų pečių.

Nėštumas trunka apie tris ar tris su puse mėnesio. Antrąjį mėnesį pilvas tampa pastebimas, speneliai didėja. Kai ateina laikas pagimdyti, moteris patenka į kai kurių medžių tuščiavidurį, kur vyksta veiksmas. Gimusių kačiukų skaičius gali būti iki penkių, tačiau dažniausiai moterys gimsta dviem kubeliais. Jie gimsta sveriantys iki 150 gramų (priklausomai nuo gimimų skaičiaus, tuo labiau - kuo lengviau naujagimiai), jau yra didelės rūšies dėmės, būdingos organizmui. Tik dėmės yra visiškai juodos ir tik šešių mėnesių amžiaus viduryje pradeda šviesėti.

Naujagimio motina atidžiai maitina, siekdama užtikrinti, kad vaikai visada būtų švarūs. Ji ir toliau tai daro, kol kačiukai išmoksta plauti.

Maži leopardai gimsta aklai, akys atsidaro per 5–10 dienų, per pirmas tris gyvenimo savaites jų kojos yra silpnos, auga stipresnės 20–21 dieną, o vaikai pradeda vaikščioti ir važiuoti pačiame miške. Ir po šešių ar septynių savaičių jie jau gali lipti medžius su aistra.

Motina maitina vaikus iki 10-12 savaičių. Nors jau nuo 7 iki 8 savaičių, jis siūlo paveldėtojams mėsą ir suaugusiųjų maistą, ir jie atsisako. Tol, kol tėvas įsigyja maistą palikuonims, jie pasislėpsta nuo priešų ir pavojingų gyvūnų gausiuose miško tankintuvuose. Su motina, kačiukai gyvena ilgai - iki dešimties mėnesių, įgydami jėgų, auga ir mokosi suaugusiųjų įgūdžių bei medžioklės. Vienuoliktaisiais mėnesiais brandinti leopardai pradeda gyventi suaugusiems ir ieškoti naujų savo teritorijų.

Galia

Загрузка...


Debesuota leopardas priklauso plėšrūnų veislei ir daugiausia maitina gyvūnų maistą. Medžiuose, kuriuose sužvejotos beždžionės, sužvejotos ir valgomos paukščių, su malonumu, jis sugeba subalansuoti medžius be didelių sunkumų. Su sugauta auka, jis baigia vienu smūgiu iš galingos letenos. Ant žemės, sėdi ir gaudo elnias, ožkas, šernus. Gali sužvejoti buivolą. Sugavęs grobį, pakyla į medį, įsikuria ant aukšto šakos ir nusišyla į pasmerktą gyvūno gerklę arba sulaužo nugarą.

Būdami puikūs plaukikai, jie sugauna ir valgo žuvis.

Leopardas bando likti nuošalyje nuo žmonių gyvenamosios vietos, bet jei žmogus ar elementai pašalina gyvūną į žmones, žvėris pradeda medžioti gyvulius, kenkdamas asmeniui.

Priešai

Загрузка...

Pagrindinis priešas šiuolaikinėse dūmų leopardų sąlygose yra žmogus. Pirma, jis mažina miškus, atimdamas dėmėtas kačių įprastines buveines. Antra, ji medžioja žvėrį gražios odos labui, kai kurių restoranų meniu kartais pasirodo skanus mėsos rūkytas leopardas. Ir daugelyje Azijos šalių, ypač Kinijoje, dantys ir nagai laikomi gera priemone gydant vyrų problemas. Juodojoje rinkoje jie yra labai vertingi. Dėl šios priežasties vienas iš porūšių buvo visiškai sunaikintas - Taivano debesuotas leopardas.

Be to, valstiečiai išreiškia didelį nepasitenkinimą tuo, kad gyvūnai pavogia gyvulius ir, bandydami ginti savo gerovę, karo prieš miško vagis - jie nustato spąstus ir gaudykles, išmeta į mišką nuodingą mėsą.

Natūraliomis sąlygomis gyvūnai prieštarauja kitoms katėms - tigrams ir panterams. Tie žudo leopardus, bando pašalinti konkurentus. Štai kodėl dūminiai leopardai didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia ant medžių, kad nesutiktų su konkurentais.

Įdomu

Загрузка...

  1. Azijos žmonių kariai, kurie nužudė leopardą, buvo laikomi drąsiu ir drąsiu kariuoju. Kaip ypatingos valorės ženklas jis dėvėjo kritusio žvėries odą.
  2. Šio tipo leopardas nežino, kaip garsiai riaumoti, baidyti žmones. Jis, kaip ir naminė katė, švelniai ir švelniai purruoja.
  3. Vidutiniškai ši leopardų rūšis gyvena 11–12 metų. Jų nelaisvėje jie gyvena iki 17–8 metų, bet gamtoje - ne daugiau kaip 15 metų.
  4. Gyvūnai yra gana savotiški ir, nors ir vadinami leopardu, jie neturi tiesioginio ryšio su šiais gyvūnais. Debesuota leopardas yra gana senovės rūšys, manoma, kad tai yra visų dabartinių didelių gamtoje esančių kačių protėviai.
  5. Manoma, kad katės bijo vandens. Bet tai ne apie dūminius jaguarus - jie jaučiasi puikiai vandens elemente ir labai gerai plaukia. Pagal vieną versiją, kai kuriose salose (pvz., Borneo), dūmų leopardų protėviai pasiekė plaukimą.

Video: Smoky Leopard (Neofelis nebulosa)

Žiūrėti vaizdo įrašą: Sexy Blue Smoky Eyes with Leopard Print - Halloween Makeup Tutorial (Spalio Mėn 2019).

Загрузка...

Populiarios Kategorijos

Загрузка...