Sapsanas - aprašymas, buveinė, įdomūs faktai

Peregrine falcon yra vienas iš labiausiai paplitusių šonkaulių šeimų plėšrūnų. Ši rūšis yra gana paplitusi, tai galima rasti beveik visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Peregrine falcon, skirtingai nuo kitų grobio paukščių, turi gana nedidelį dydį (ne daugiau kaip įprasta varna), nugaroje yra tamsiai pilkos spalvos plunksnų danga, pilvo pluoštas yra šviesus, paukščio galva yra juoda, būdinga šiam "antenos" tipui. Iki šiol yra apie du dešimtis Peregrine Falcon porūšių, kurie skiriasi vienas nuo kito ir plunksnų dydžio, ir spalvos.

Aprašymas

Peregrine falcon yra šoninių šeimų paukštis, vidutinis šios rūšies atstovų kūno dydis yra iki 50 cm, sparnų ilgis iki 120 cm, o moterys yra šiek tiek didesnės nei vyrai, paukščių kūno svoris siekia 1500 g. Peregrine Falcon vyrai beveik neturi skirtumų.

Ši rūšis turi gana stiprią sulankstytą kūną, platų krūtinę, gana trumpą snapelį (formuojamą kaip pjautuvas) ir stiprią nagų koją. Suaugusiųjų Peregrine Falcon plunksnų suknelė yra tamsiai pilka (nugaros, sparnai, nadkhvostya), papuošta tamsesnės spalvos juostomis, nei pagrindinė spalvos spalva. Paukščių sparnai apjuosia juodą kraštą. Kiaulienos šonkaulio pilvas yra lengvas ir sklandžiai pereina nuo pilkšvai baltos iki ochros tonas, būdinga plona juoda spalva. Rūšies krūtinė taip pat puošia lašelinėmis tamsiomis spalvomis. Uodega yra gana ilga, bet siaura, o galas yra šiek tiek apvalus, dekoruotas baltu kraštu.

Paukščio akys yra didelės, rudos, su gelsvu žiedu, suformuojančiu plunksnų akis. Suaugusieji turi tamsios spalvos snapą ir koją, o karūnėlis yra šviesiai geltonas. Kryžkaulinio šonkaulio kablys turi dantis, pirmiausia skirtas grobio paukščių stuburo pjaustymui.

„Peregrine Falcon“ jaunų žmonių plunksnų apranga yra labiau kontrastinga, o tai atsispindi rudos spalvos nugaroje, ryškus pilvas su skersiniais įvairovėmis. Jaunų paukščių kojos yra geltonos spalvos, o ceramumas yra pilkas su melsvu atspalviu.

Rūšių mitybos ypatumai

Pagrindinė ganykla kiaulėms yra daugiausia mažos ir vidutinės. Šie paukščiai apima balandžius, žvirblius ir mažas antis. Tiesą sakant, plėšrūnas medžioja visoms mažų paukščių rūšims, kurios yra labiausiai pasiskirstę savo buveinėje (lizdus, ​​šėrimo teritoriją). Be paukščių, šonkaulio mityba taip pat apima mažus žinduolius, varliagyvius. Tokių porūšių mėgstamas delikatesas, kaip Sibiro peregrinų kalvė, pelės yra pelkės ir gopherai.

Geriausias laikas medžioti paukštį yra anksti ryte arba vakare. Dažnai peregrine falcon medžioja poroje, plėšrūnas griauna savo grobį su stipriais nagais. „Sapsan“ pasižymi puikia kantrybe, žvelgdama į savo grobį, būdamas ore, sėdėdamas per pašarų teritoriją arba ilgą laiką sėdėdamas ant aukšto pakraščio.

Būdamas ore ir matydamas savo grobį, peregrine šašlykinė nugrimzdo beveik žaibiškai, sulenkdama sparnus (plunksnų plėšrūnų skrydžio greitis siekia 90 m / s), iš pradžių stulbinantis, ir tuo pat metu užgrobdama grobį. Ši rūšis pelnytai gavo greičiausių paukščių, kurie egzistuoja tik mūsų planetoje, pavadinimą. Tuo atveju, jei nukentėjusysis iš karto neišnyksta nuo smūgio jėgos, iš kurios paukštis skrenda ant jos, pastarasis ją užbaigia savo stipriajame kauke. Su grobiu paukštis pakyla iki artimiausio uolos pakilimo, po kurio paprastai valgys. Arba ji patalpina savo lizdą vietoje, kurioje ji maitinama, ir palikuonims.

Paukščių plitimas

Kaip jau minėta, peregrine falcon yra paukštis, kuris dažnai randamas beveik visoje žemėje (išskyrus Antarktidą). Šis plėšrūnas, gana nepretenzingas savo buveinės sąlygoms, gali lengvai egzistuoti įvairiose klimato sąlygomis (nuo tundros iki karštų tropikų). Aukštumose peregrinės kepurės gyvena aukštyje, viršijančiame 4000 metrų virš jūros lygio.

Toks paukščių tipas pageidauja savo gyvenamojoje vietovėje apsunkinti daugumą gyvūnų ir žmonių, kuriam būdingas platus horizontas ir vandens šaltinių buvimas šalia lizdų (kalnų upių slėnių).

Dauguma atstovaujamų paukščių kolonijų mėgsta grobį gyventi - sėdimasis, išskyrus subarktuose / arktiniuose klimatuose gyvenančių grobio paukščių kolonijas (žiemos namuose jie vykdo ilgus skrydžius).

Veisimo savybės

Sergamieji kiaušidžių lytiniai brendimai prasideda vienerių metų amžiaus, tačiau palikuonių veisimas vyksta, kai suaugusieji pasiekia 2–3 metus. Toks paukščių tipas yra monogaminis, jis sako, kad, sukuriant porą, paukščiai kartu gyvena daugelį metų.

Šių paukščių šeimų poravimosi pradžia sutampa su pavasario pabaiga - vasaros pradžia (balandžio-birželio mėn.). Pirmasis, atvykęs į paukščių lizdą, yra vyriškoji krūtinė, kuri tuo pačiu metu pradeda skambinti moteriai, o tai atsispindi sudėtingų figūrų įgyvendinimas ore. Jei moterys skrenda iki vyrų, kurie pritraukia jos dėmesį - tai rodo poros formavimąsi. Paukščiai yra pakankamai ilgai, kad būtų vienas šalia kito, rodantys dėmesio ir paguodos požymius. Dažnai vyriškis dažnai pribloškia grobį.

Veisimo laikotarpiu Peregrine Falcons yra gana agresyvūs bet kokiems paukščiams ir gyvūnams. Atstumas tarp sapsanos porų lizdų siekia 2-6 km.

Paprastai lizdų statybai pasirinkti plotą prie rezervuaro, kai kuriais atvejais, Peregrine Falcons užima senus likusius likusius lizdus iš kitų paukščių. Jei pastatoma nauja lizdas, šiuo atveju paukščiai išvalo nedidelį plotą, po kurio žemėje be pakratų iškrenta maža skylė. Dažnai šalia skurdžių kepalų lizdų galima pastebėti didelį sugautų grobio ir pakratų pėdsakų kaupimąsi.

Kiaušiniai dedami į šilto sezono pradžią, o tai reiškia, kad moterų peregrine falcon kas dvi dienas kiaušinius sudaro trys kiaušiniai. Kiaušinių spalva yra gana ryški - rusvos spalvos su tamsiomis dėmėmis. Kiaušinių kiaušinių trukmė vidutiniškai yra 35 dienos. Paprastai abu poros atstovai dalyvauja šiame procese.

Perintieji viščiukai yra bejėgiai, pernelyg didelės kojos ir būdingas pilkai baltos spalvos drabužis. Moteris pašildo gautus palikuonis savo kūnu ir pašarais. Vyriškojo šonkaulio užduotis tam tikru laikotarpiu yra derliaus nuėmimas, kad galėtų maitinti savo draugę ir jaunimą.

Per sparną jaunieji Peregrino kalkių žmonės pradeda siekti 35-45 dienų po spjaudymo, tačiau dar keletą savaičių jie visiškai priklauso nuo tėvų, kol jie išmoksta savarankiškai gauti maisto. Jauni paukščiai palieka tėvų lizdus birželio pabaigoje - liepos pradžioje.

Grobio paukščio balso ypatybės


Nors peregrines ir tylieji paukščiai vis dėlto turi gana garsų ir griežtą balsą, kuris gali būti girdimas šios rūšies poravimosi sezone. Paprastai šiuo atveju peregrine falcon naudoja savo balsą išskirtinai moteriai pritraukti / pareikšti. Taip pat dažnai šis plėšrūnas naudoja savo trūkčiojantį „kraštą“ bet kokio susirūpinimo ar pavojaus atveju.

Įdomūs faktai apie paukštį

Kaip jau minėta, peregrine falcon yra pripažinta sparčiausiai paukščiu ant planetos. Nardymo metu paukščio greitis siekia 90 m / s (apie 324 km / h).

Po to, kai tuometinis imperatorius Čarlzas V buvo perkėlęs Maltos salą į riterių ordino atstovus (geriau žinomas kaip Maltos ordinas), viena iš privalomų monarcho sąlygų buvo vienuolių perkusių perkėlimas kartą per metus. Tai paminėta ir žinomoje knygoje „The Maltese Falcon“, parašyta anglų rašytojo Dashil Hammett (1941 m. Romanas buvo tikrinamas romano). Atkreipkite dėmesį, kad šiandien salos pavadinimas yra vienas iš šio grobuoniško ir greito plunksnų.

Nors skruzdžių populiacija buvo plačiai paplitusi, tačiau ši paukščių rūšis visada buvo laikoma labai reta. Šiandien rūšių populiacija mažėja, todėl pagrindinė priežastis yra pesticidų naudojimas. Peregrinės vėžės yra paukščiai, įtraukti į Raudonąją knygą, šios medžiojamos plunksnų rūšies medžioklė yra draudžiama visame pasaulyje.

Video: Peregrine Falcon (Falco peregrinus)