Griffon Vulture - aprašymas, buveinė, įdomūs faktai

Baltoji gūžė yra būdinga jos rūšies reprezentatyvi, ji priklauso ganyklų šeimai ir yra grobio paukščių tvarka. Šio paukščio kūno ilgis siekia 105 cm, uodegos ilgis 29 cm, jo ​​sparnų plotis gali siekti iki 265 centimetrų, o maksimalus suaugusiojo svoris yra 10 kilogramų.

Medžioklė turi būdingą šviesiai geltoną spalvą, sparnų sparnų plunksna ir paukščio uodegoje esančios uodegos plunksnos yra pažymėtos tamsesniais atspalviais. Galvos ir visą ilgą valymo grandinės kaklelį ant krūtinės yra trumpas ryškiai baltos spalvos sluoksnis, aplink kaklą yra baltos spalvos plunksnų žiedas, panašus į kailio apykaklę.

Paukštis turi didelį snapą, išlenktą į kablio formą, naudojamą skerdenų pjaustymui. Ant žemės sklypas juda ant prastai išvystytų kojų, nuobodu nagai, kurie gali būti palaikyti pusiausvyros palaikymui. Šėrimo procese netinkamai pritaikytos paukščio nagai nedalyvauja.

Jūs galite susitikti su baltaisiais kailiais Azijos kalnų regionuose, Turkijoje ir didelėje šiaurės vakarų Afrikos dalyje. Be to, paukštis gyvena Prancūzijoje ir gretimoje Ispanijoje, Viduržemio jūros salose - Sardinijoje ir Kretoje, taip pat Kipre ir Sicilijoje.

Per pastarąjį šimtmetį baltųjų galvučių skaičius Europoje smarkiai sumažėjo. Šioje srityje, kad didelė žvalgybė galėtų gauti maistą sau, nėra lengva užduotis. Ispanijos teritorijoje buvo pradėta programa, padedanti šerti paukščius, į paukščių lizdų teritorijas buvo įvežtos gyvūnų skerdenos, kad būtų galima gaminti maistą.

Individualios paukščių savybės

Grifų veislės rūšys tam tikruose jo vystymosi etapuose sukūrė kai kurias išskirtines savybes, jungiančias kai kuriuos paukščius, kurie yra skirti maitinti didelių dydžių karpais. Šių paukščių snapas turi labai aštrią galą, kurios galas sulenktas. Tokiu įrankiu purkštuvai gali lengvai atverti negyvojo gyvūno odą, atverdami prieigą prie aukos vidaus organų. Be to, gumbų snapas gali suskaidyti kaulus ir pjauti mėsos gabalus iš mėsos.

Kitas šios paukščių rūšies bruožas yra tas, kad stiprus paukščio kaklas, kaip ir galva, neturi įprastos paukščių slyvų, jos yra padengtos gana minkšta danga, kurią sudaro žemyn. Ši savybė gali suteikti paukščiams papildomus pranašumus pjaustant skerdenas - kraują ir mažus mėsos gabaliukus, nukritusius ant paukščio kaklo ar galvos, gerai atsiliekančius už nugaros paviršiaus.

Naudodamas savo puikiai pagardintos snapo galimybes, „Griffon Vulture“ lengvai lengvai pašalina tik visus fragmentus, sudarančius aukos raumenų audinį. Išimtys yra ne mazgai, sudaryti iš stiprių venų.

Baltųjų kulkšnių išsiskyrimas

„Griffon Vulture“ lizdas prasideda sausio mėnesį ir tęsiasi iki balandžio mėn. Prieš poravimosi paukščius poravimosi metu jie atlieka būdingą šokį, būdingą paukščiams. Pora pakyla į dangų ir pradeda riedėti visiškai tyliai, kartais atlikdama sudėtingus akrobatinius triukus. Pagrindinė šio šokio sąlyga yra visiškas bendrų veiksmų sinchronizavimas, net paukščių sparnai juda kaip atspindžiai veidrodyje. Apvalius judesius partneriai atlieka spirale, laikydamiesi noro skristi aukštyn kiekvienu vėlesniu spiralės posūkiu. Surenkant reikiamą aukštį, paukščiai ir toliau žiedo vienas kitą, tęsdami šokį.

Jų lizdams įrengti grifų veislės auginamos kolonijose nuo 20 iki 30 asmenų. Lizdų statybai šios rūšies paukščiai renkasi neuždengtas grindis, esančias stačiuose kalnų šlaituose arba nepasiekiamose nišose, kurios kartais randamos uolose.

Gumbavaisiai moterys susideda iš vieno kiaušinio, retais atvejais gali būti dvi: abu asmenys dalyvauja inkubuojant palikuonis, pakaitomis pakaitomis, inkubacinis laikotarpis trunka nuo 42 iki 50 dienų.

Vulkaninių viščiukų šviesai atrodo akli, su danga, kurią sudaro tik oda, visiškai be plunksnų ar pūkų. Jei norite šerti viščiukus, suaugusieji naudojasi skrandyje esančiu maistu. Norėdami tai padaryti, jie turi atgaivinti pusiau suklastotus maisto fragmentus ir maitinti juos į kūdikius kaip kūdikių maistą.

Paukščiai pradeda bandyti išeiti iš lizdo 90 dienų amžiaus, o pirmoji skrydžio patirtis patenka tik į 16-ąją jaunų žmonių gyvenimo savaitę. Baltieji vulturai pasiekia brandą tik penktuosius gyvenimo metus.

Būdingos buveinės

Grifų veislės rūšių atstovai sudaro jų buveines šalia kalnų ar uolų. Dideliame aukštyje paukščiai jaučiasi visiškai saugūs, čia jie suranda viską, ko jiems reikia savo poilsiui ir lizdų statybai. Puiki apžvalga atsiveria nuo aukščių, padedant vulturams stebėti apylinkes, kad būtų galima aptikti galimą grobį. Tačiau kalnų viršūnės, esančios per aukšto aukščio, pernelyg šaltos ir drėgnos sąlygos, nepalieka baltų galvučių.

Šio paukščių rūšies atstovai stengiasi išlaikyti toli nuo žmonių, vengdami tiesioginio kontakto su jais. Nors jie dažnai suranda savo lizdus šalia įvairių kaimų, jiems yra lengviau rasti savo grobį tarp kritusių naminių gyvūnų, kurie dažnai miršta ar bus sunaikinti dėl įvairių epidemijų, kurios šiandien nėra retos.

Naktį griffonų skraistės praleidžiamos uolų, kurias jie pasirinko, viršūnėse, sudarančių 30–40 asmenų grupes. Jie neskuba palikti savo vietas naktį, todėl jiems reikia laukti, kol ryto saulė įšyla į žemę, sukuriant oro sroves, kylančias į dangų, palengvinant paukščių skrydžio sąlygas.

Vakare, kai nustatoma saulė, vulturai turi grįžti į nakties vietą. Čia vyksta kasdieninė ceremonija, kai paukščiai skrenda nuo nakties teritorijos pradžioje, o po to posėdžiauja, kiekvienas savo vietoje.

Gamta šios rūšies paukščių atstovams suteikė ypatingą jautrumą oro masių judėjimui. Jie labai aiškiai užfiksuoja šiltas oro sroves, kylančias iš šildomų paviršių, ir sugeba daug valandų pakilti į dangų, nepanaudodami energijos.

Didelių paukščių mityba

Griffonai yra laikomi grobio paukščiais, nors pagrindinė jos maisto dieta yra morkos. Tik išimtiniais atvejais jis gauna šviežią mėsą, kai jis nukrenta, kad užpultų mažus gyvūnus arba baigtųsi silpna auka. Bet jis nori, kad veislė būtų nuplėšta įvairių kailinių gyvūnų lavonų, kuriuos jis sumaniai verčia naudodamas savo gerai pritaikytą snapą.

Kai ryte sklinda saulė, vultūrų pulkai sėkmingai įeina į orą ir eina ieškoti maisto. Kai mes judame, pulkas pradeda suskaidyti į mažesnes grupes ir į atskirus asmenis. Vulturys turi gana aštrią regėjimą ir sugeba pastebėti grobį iš tolo.

Skrydžio metu grifas sūkuriai išlaiko šiltas oro sroves, atsirandančias iš šildomo dirvožemio. Laikydamas savo srautą didžiuliais sparnais, paukštis juda spirale, palaipsniui didėjant. Nepaisant to, kad jie skrenda skirtingomis kryptimis, jie nepraranda tarpusavio kontakto su akimis. Šis metodas leidžia jiems patruliuoti didžiules teritorijas.

Kai kas nors iš bandos yra laimingas atrasti grobį, jis eina žemyn, o kiti žmonės, matydami savo manevrą, skubėjo prisijungti prie šventės. Vultūrų pakuotėje yra tam tikra hierarchija. Pakuotės lyderis pirmiausia pradeda valgyti, lėtai išlaisvina negyvojo gyvūno odą ir panardina galvą į skerdenos vidų. Tik tuomet gali prisijungti kiti paukščiai, laukdami privalomo ritualo pabaigos.

Video: Griffon Vulture (Gyps fulvus)